Hoppa till sidans innehåll

Regler


PADELREGLER

Padel är egentligen ganska enkelt att komma igång och spela, men det är naturligtvis bra att känna till de grundläggande reglerna för spelet.

Padelbana
Banan är inte helt olik en kombination av banor för tennis och squash, eftersom att den innehåller både nät och spelbara väggar. I regel ska spelplanen vara rektangulär.

Underlag
Konstgräs är det vanligaste underlaget, men padel kan också spelas på andra syntetiska material, betong eller cement.

Linjer
Linjerna ska helst vara vita eller svarta för att kontrastera mot spelplanen. Linjerna ska ha en bredd på 5 cm.

Nät
I mitten av spelplanen finns ett nät. Nätet måste vara 10 meter brett och 0.88 meter högt på mitten och 0,92 meter i ändarna. Nätets ovankant är försett med en vit remsa på 5 cm, som får användas som marknadsföring. Nätet ska vara uppspänt med en metallina som är fäst vid varsin pelare precis utanför spelplanen.

Väggar
Spelplanen är vanligen omgiven av glas och galler som kommer att vara tillgängliga för spel. Den bakre väggen är 4 meter hög varav 3 meter ska vara plexiglas medan 1 meter är galler. Mer om hur spelet via väggarna beskrivs i spelets regler.


Spelregler

Padel spelas i princip alltid i dubbel, alltså 2 mot 2 (Padeltotal har dock en speciell singelbana). Spelarna ska ha godkända padelrack, racket ska alltid vara fastspänt runt handleden med ett band som sitter i rackets ände. Bollen bör vara en speciell padelboll som som är avsedd för sporten. Bollarna ser ut som tennisbollar men håller ett mer lagomt tempo i spelet.

Spelet
Under spelets gång får bollen endast studsa en gång på egen sida. Bollen får endast slås av en spelare, innan den går över till andra sidan. En spelare får antingen slå bollen direkt på volley, efter studs i mark eller låta bollen studsa i marken och vägg innan slaget. Tänk på att bollen endast får studsa en gång i marken.

Server
För att börja spelet görs en serve. Det finns flera olika sätt att slå en serve i padel, men den får endast slås underifrån under midjehöjd. När man slår serven ska man vara placerad bakom servelinjen som är placerad mellan vägg och nät. Innan man får slå över bollen måste den studsa en gång i marken.

Serven ska spelas diagonalt över till motståndaren sida, studsen måste träffa först i motståndarnas serveruta. Efter studs får den ha väggkontakt med plexiglaset på motståndarens långsida och kortsida. Motståndaren får returnera bollen antingen innan eller efter väggkontakt, men tänk på att den endast får studsa en gång i marken.

Om bollen slås direkt i vägg eller nät så är servefel. Bollen får inte heller ha kontakt med gallret efter studs. Precis som i tennis får man två servemöjligheter. Serven går däremot om ifall bollen skulle ha kontakt med nätet och sedan i motståndarens serveruta.

Poängräkning
Poängen räknas precis som i tennis där en match består av upp till tre (3) set och varje set består av ett antal gem. 

Gem
I ett gem gäller det att vinna 4 bollar före det andra laget. Varje spelad boll ger ett av lagen poäng. Första poängen kallas 15, andra kallas för 30, tredje kallas för 40 och den fjärde kallas för gem. Detta gäller båda lagen så att det kan stå 15-15, 15-30 osv.

Om båda lagen har fått 40 var så kallas det för deuce (även kallat lika). Nästa par som då vinner bollen har fördel, om de även vinner den bollen blir det gem. Om paret som har fördel förlorar bollen blir det deuce igen, gem blir det när ett par vunnit två bollar i rad.

Set
Det första paret som vinner totalt 6 gem vinner ett set. För att vinna ett set måste paret leda med minst 2 gem. 

Blir ställningen 5-5 i gem så spelar man till 7 vunna (7-5 i gem). Om ställningen blir 6-6 så spelar man ett avgörande gem, kallat tiebreak. Tiebreak spelas först till 7 vunna poäng som räknas 1, 2, 3 osv. Här måste man också vinna med minst två poäng. I ett tiebreak servar först paret som inte servade fram till 6-6 i game, en poäng (serve från höger) och sedan följer två servepoäng (först från vänster, sedan från höger) för vardera par fram tills tiebreaket är avslutat.

Viktigt att tänka på
Det är servarens ansvar att säga poängställningen högt innan serve. Gemställning sägs i antal vunna gem, till exempel ”2-1”. Därefter sägs poängställningen i det aktuella gemet, till exempel ”30-40”. Det egna (servande) lagets siffror sägs först. Det betyder i detta exempel att det egna laget leder med 2-1 i gem medan det andra laget leder i det gem som just nu spelas.

Man förlorar bollen i padel:

  • Om bollen studsar två gånger på egen sida
  • Om bollen slås i vägg innan golvkontakt
  • Om bollen går i nät på egen sida
  • Om man gör ett dubbelslag
  • Om bollen träffar dig eller din medspelare
  • Om man gör två servefel
  • Om man slår bollen innan den går över nätet
  • Om man rör nätet med kroppen eller med sitt rack.

 

Denna sammanställning ger dig som nybörjare en tillräcklig bra inblick i spelets regler för att kunna börja spela.

Källor
https://playpadel.se/regler/
https://padelson.se/pages/padelregler

För mer avancerade utövare rekommenderas internationella padelförbundets (IPF) regelsammanställning.


 

Padelbanan

Uppdaterad: 31 AUG 2019 17:17 Skribent: Jens Johansson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Korpförening Huddinge-Botkyrka - Korpen
Rotemannavägen 10
14557 Norsborg

Kontakt:
Tel: 08299622
E-post: This is a mailto link

Se all info