Hoppa till sidans innehåll

Regler


Laginformation

Ladda ner Lagledarhandboken här

Information lagledare: Respektive lagledare är ansvarig för att lagets kontaktuppgifter stämmer och hålls uppdaterade hos serieadministratören. I regel informeras lagledarna via e-post från Korpens och serieadministratörens sida, och därför är det viktigt att lagledarna har en aktuell mejladress som bör läsas ofta.

Vid undantag eller brådskande enskilda ärenden kan Korpen att behöva kontakta lagledare på telefon. Korpen och serieadministratören bistår med seriens kontaktuppgifter till alla lagledare.

Matchflytt: Korpen Huddinge-Botkyrka kan inte hjälpa till med matchflytt under säsongen. Om ett lag önskar flytta en match så kontaktar ni andra lag i serien och byter speltider med varandra. Detta informeras i sin tur till serieadministratör.

WO-regler: Om ert lag inte kan spela en match och blir tvungna att lämna walkover (WO) så är det lagets ansvar att informera motståndarlag, domare och serieadministratör - senast 48 h innan söndagsmatch.

Vid varje WO dras 400 kr från den inbetalda WO-potten. Lämnar laget WO en andra gång så dras det ytterligare 400 kr. Efter 2 WO-matcher utesluts laget från serien och resultat annulleras. Om ett lag lämnar WO utan att meddela motståndare, domare och Korpen Huddinge-Botkyrka så dras hela potten direkt och laget får en ny faktura på 800 kr.

WO-potten: I samband med anmälan betalar laget även in summan på 800 kr till WO-potten. Potten ligger kvar vid säsongens slut och sparas till nästkommande säsong. Mejla oss för att kontrollera er WO-pott från föregående säsong.

Domare: 120 kr/lag och match. Betalas till domaren innan avspark. Om domare inte finns på plats till matchstart ska matchen ändå spelas. Om ni ej kan få någon utomstående att döma matchen ska en domare från något av lagen utses, ett tips är att döma en halvlek var.

Medlemskap/Spelarregistrering: Alla spelare måste vara registrerade medlemmar i föreningen och ha betalat in medlemsavgiften för 2018 på 100 kr. Ändringar/tillägg av spelare får ske när som helst under pågående säsong men en ny spelare måste vara registrerad medlem innan han/hon får delta i match. Görs på föreningens medlemssida här.

Domarna och matchkontrollanter kan komma att fråga efter respektive spelares medlemskort innan matchstart. Medlemskort skickas ut per post i samband med registrering och betalning.

Kommer det till Korpens kännedom att en spelare som ej är registrerad medlem spelar match förlorar laget matchen med 0-5.

Försäkring: Samtliga registrerade medlemmar i Korpen Huddinge-Botkyrka är försäkrade. Läs mer om försäkringen här.

 

Spelregler 7-fotboll (seriespel)

Speltid seriespel: 2x20 minuter utan paus

Avbytare: Obegränsat antal avbytare får användas.

Boll: Varje lag ska ha med sig en godkänd fotboll storlek 5.

Domararvode: 120 kr/lag och match. Betalas till domaren innan avspark. Ha gärna jämna pengar (helst sedlar) eller swisha om domare har tillgång. OBS! Både hemma- och bortalag betalar domararvode.

Laguppställning: Laguppställning behöver inte fyllas i och lämnas till domaren, dock skall om så behövs giltig legitimation och medlemskort kunna uppvisas vid t.ex. rapportering av utvisad spelare.

Avspark: Innan avspark ska lagkaptenerna hälsa på varandra och på domaren. Hemmalaget har alltid avspark (ingen slantsingling). I andra halvlek gör bortalaget avspark.

Sidbyte: Lagen byter sida i halvtid.

Tröjfärg: Har lagen samma tröjfärg ska bortalaget byta tröjor. Lagen bör därför alltså ha både hemma- och bortaställ (västar fungerar alldeles utmärkt som bortaställ). Målvaktens tröjfärg ska vara avvikande från både medspelare och motståndare.

Tröjnummer: Tröjnummer är obligatoriskt.

Benskydd: Godkända benskydd samt strumpor som täcker benskydden är obligatoriskt. Domaren SKALL avvisa spelare som ej har benskydd. Kommer spelaren in på planen igen utan benskydd ska gult kort delas ut.

Lagkapten: En lagkapten ska utses i varje lag. För lagkaptenen gäller att:

  • Han/hon ska bära en armbindel placerad på vänster överarm
  • Om han/hon lämnar planen ska en ny lagkapten utses bland de spelare som finns kvar på planen (gäller endast vid rött kort) 
  • Han/hon inte har några särskilda rättigheter. Däremot har domaren rätt att tillkalla lagkaptenen om han/hon vill få ut någon information till laget samt att lagkaptenen har ansvar för sitt lags uppförande 

Fotbollsskor: Det är ej tillåtet att spela med fotbollsskor med skruvdobb.

Smycken: Man får ej spela med smycken såsom halsband, örhängen eller ringar. Domaren SKALL avvisa spelare som har något av detta på sig. Kommer spelaren in på planen igen utan att ha tagit av smyckena ska gult kort delas ut.

Maskning: Spelare som medvetet fördröjer spelet för att få tiden att gå ska bestraffas med gult kort.

Målvaktsinspark: När bollen passerat kortlinjen måste målvakten (eller annan spelare i laget) sparka på liggande boll (inspark), han/hon får ej kasta ut den. Bollen ska placeras 3 meter från mållinjen.

Tillbakaspel: Vid avsiktligt/medvetet tillbakaspel med fötterna får målvakten ej ta bollen med händerna. Gör han/hon det döms indirekt frispark från straffområdslinjen.

Inspark/inkast: I 7-fotbollserierna tillämpas indirekt frispark istället för inkast från sidolinjen. Frisparken får ej gå direkt i mål.

Straff: Straffspark döms om en bestraffningsbar förseelse begås av en spelare inne i sitt eget straffområde, oavsett bollens position, om den är i spel. Straffpunkten ska i 7-fotboll vara 9 meter från målet

Offside: Offside tillämpas EJ i 7-fotboll.

Hands: Alla hands är inte bestraffningsbara vilket många tror. Följande hands ska bestraffas med frispark alt. straff:

  • Avsiktlig hands (när spelaren avsiktligt stoppar bollens framfart). Avsiktlig hands ska även rendera i gult kort. Undantaget är om handsen inte innebär någon fördel för det egna laget (ex. om en spelare med handen stoppar en boll som är på väg ut över sidlinjen i ett ofarligt läge) 
  • Skyddshands (när spelaren instinktivt drar upp händerna för att skydda sig) 
  • När en spelare som har armen i en för situationen onaturlig vinkel får bollen på handen/armen. 

Det ska alltså inte blåsas frispark när en spelare som har armen intill kroppen eller i en naturlig vinkel får bollen på handen/armen. Avsiktlig hands som hindrar bollen från att gå i mål innebär straff men inte rött kort i 7-fotboll.

 

Straffpåföljder

Gult kort = 5 minuters utvisning i 7-fotboll.

Två gula kort = rött kort. Utvisning för resten av matchen samt nästföljande match.

Direkt rött kort = utvisning för hela matchen samt nästföljande match.

OBS! Bedöms den direkta utvisningen dessutom som grov skickar domaren in en anmälan till Påföljdskommittén och spelaren är avstängd i väntan på beslut.

Vid grova utvisningar måste spelaren eller lagkaptenen/lagledaren kunna uppge spelarens namn och personnummer. Om så ej sker ska domaren bryta matchen och laget förlorar med 0-5. Laget är dessutom avstängt från vidare spel till dess att spelarens namn kommer fram.

En grov utvisning innebär dessutom en straffavgift för laget på 300 kr.

Vid rött kort får laget ej ersätta den utvisade spelaren som å sin sida ej får vistas vid planen utan måste lämna spelplatsen.

OBS! Kommer det till Korpens kännedom att en person spelar match med ett lag som hen inte är registrerad för förlorar laget matchen med 0-5.

Ett lag kan drabbas av röda kort såväl före som efter matchen. Domaren har med andra ord rätt att anmäla händelser som inträffar från det att laget anländer till arenan tills dess att de lämnar densamma. Allt för att stävja dåligt uppförande och t.ex. hot mot domare eller motståndare.

Om ett lag drar på sig upprepade grova utvisningar kan laget bestraffas med poängavdrag, böter eller uteslutning ur serien.

Avvaktande gult kort: Vid avvaktande gult kort ska spelet fortsätta till nästa naturliga avbrott.

Målvaktsutvisning: Om målvakten får gult kort i 7-fotboll ska han/hon själv sitta av sin utvisning, det får inte göras av en utespelare.

Byten: Bägge lagens byten ska ske på samma sida. Den inbytte spelaren får inte gå in på planen förrän den utbytte hunnit ut. Byten ska ske vid lagets "avbytarbänk". Den utbytte får alltså inte gå av planen på kortsidan medan den inbytte hoppar in på långsidan. Undantaget är givetvis om den utbytte spelaren är skadad och inte kan ta sig till långsidan.

Minsta antal spelare på plan: Ett lag får ej starta en match med mindre än fem spelare på planen i 7-fotboll. Om laget ej uppfyller det kravet förlorar man matchen på walkover (0-5). En match ska avbrytas om ett lag blir färre än fyra spelare i 7-fotboll. Laget med för få spelare förlorar då med 0-5 på walkover.

Undantaget är om laget redan har en eller flera spelare utvisade, i så fall förlängs utvisningstiden med den senaste utvisningens längd.

Målvaktsbyte: Målvaktsbyte får ske när som helst under matchen under förutsättning att bollen är ur spel, dock måste domaren alltid informeras innan bytet sker. Givetvis kan man inte byta hur många gånger som helst utan anser domaren att detta sätts i system för att t. ex. få tiden att gå så ska hen ej tillåta bytet.

Nolltolerans "Sila snacket": Korpen Huddinge-Botkyrka utövar nolltolerans mot svordomar, könsord, hot etc. Följande bestraffas med rött kort (grov utvisning):

  • Att skrika ut könsord eller att använda könsord mot spelare, ledare, domare eller publik 
  • Att använda ord som hora, bög eller liknande mot spelare, ledare, domare eller publik 
  • Att skrika ut svordomar riktade mot spelare, ledare, domare eller publik 
  • Att uppenbart använda smädelser eller hot riktade mot spelare, ledare, domare eller publik. 

Svordomar till "sig själv" vid t. ex. missad målchans, dålig passning etc. bestraffas med gult kort. Könsord eller ord som hora, bög etc. i sådana lägen renderar dock alltså i rött kort.

Licensierade spelare: Det är tillåtet att använda licensierade spelare så länge de är registrerade medlemmar för laget i Korpen Huddinge-Botkyrka.

Spela i flera lag: Det är tillåtet att representera flera lag, dock inte i samma serie. Spelar man i flera lag måste man vara registrerad för samtliga lag.

I undantagsfall kan det vara tillåtet att hoppa in för ett lag i samma serie om laget saknar spelare, dock måste motståndarna gå med inlåningen. Gör de inte det får inlåning ej ske. Man måste även informera domaren om inlåningen.

Man får endast låna in spelare så att man blir max sju spelare i 7-fotboll. Det är alltså inte tillåtet att låna in spelare så att man får avbytare. Detta gör att om ett lag lånar in t.ex. två spelare för att få fullt lag och det sedan tillkommer ordinarie spelare under matchens gång så får de inlånade spelarna inte längre medverka.

Vid inlån av spelare på plats så är det lagets skyldighet att lämna den inlånade spelaren/spelarnas namn och personnummer till domaren. Annars räknas spelaren som okvalificerad vilket om det upptäcks renderar i att laget förlorar den aktuella matchen med 0-5. Laget riskerar dessutom att stängas av från fortsatt spel.

Domaren: Domaren skall uppträda i tilldelad domardräkt alternativt Stockholms Fotbollsförbunds domardräkt. Domarens beslut i fakta som rör spelet är slutgiltiga. Om domaren inser att ett beslut är felaktigt kan han/hon endast ändra detta om spelet inte redan återupptagits.

Domarkvitto: Domaren ska skriva ett kvitto på domararvodet om något lag begär det. Kvittot skall då innehålla följande uppgifter: Domarens personnummer, namn (för- och efternamn), datum då matchen spelats, seriebeteckning, vilka lag som deltagit i matchen, idrottsplats/bollplan där matchen spelats, domararvode (erhållet belopp) samt att kvittot skall undertecknas av domaren.

Protest: Protest skall mailas till This is a mailto link senast tre dagar efter spelad match och innehålla de skäl som den grundar sig på. Alla inkomna protester behandlas av Korpens Påföljdskommitté.

Uppdaterad: 02 MAJ 2018 16:13 Skribent: Jens Johansson

 

Missa inte

Flottsbroeverest 2022.png

 

Följ oss på

Facebook


 

Instagram


 

Youtube

 

Våra samarbeten


 Sponsorhuset_300px


 

Postadress:
Korpförening Huddinge-Botkyrka - Korpen
Rotemannavägen 10
14557 Norsborg

Kontakt:
Tel: 08299622
E-post: This is a mailto link

Se all info